Vecka 14

Du
Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har du kommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut.

Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt.

Barnet
Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.

Vecka 13

Du
Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt, vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnet
Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 65-78mm långt från huvud till stjärt. Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.


En ny vecka

Igår startade dagen med att jag fick frukost på sängen vid 09.00 ungefär. Min baby är sjuk så han fixade åt mig ;) Åkte och hämtade morfar och mormor vid 10.15. Skjutsade dem till Navigatören och sedan körde jag hem mormor igen. Åkte hem en sväng och efter det bar det av till Camilla och kusinerna. Fikade lite och tittade på lillkusinen :) Jag skjutsade dem till Bvc i fröslunda vid 13.15 och sedan körde jag hem dem igen :) När jag kom hem åt jag lite snabbt och efter det åkte jag till jobbcoachen. När jag kom hem blev det att äta igen och sen hände det inte mycket mer under kvällen.

Idag har jag tagit mig en tur till Västerås. Startade på IKEA där jag skulle köpa några CD hyllor men den färgen jag ville ha var slut så då fick det vara. Jag begav mig till EM (Europa Möbler) och skulle köpa en tv bänk men den fanns inte inne så istället blev det ett soffbord som var ett riktigt kap :) Och så beställde jag tv bänken som vi skulle ha så den skulle komma in någon gång nästa vecka. Nu är jag hemma och baby har precis skruvat ihop bordet eftersom jag inte kan sånt ;) Nu vet jag inte vad som händer men det blir nog ganska lugnt resten av dagen/kvällen :)

Söndag

Godmorgon! Här sitter jag och har precis fått i mig lite frukost.

Igår gjorde vi inte speciellt mycket, baby har gått och blivit sjuk och jag börjar också känna mig seg. Vi hann med att plocka och städa lite iallafall :) När vi var klara skjutsade vi J till en kompis och sen åkte vi hem och bara segade hela kvällen.

Idag vet jag inte vad som händer, det visar sig :)

Storrensning

Ojojoj kan jag börja med att skriva! Idag har ja rensat ut nästan allt i mitt rum hos mamma och pappa. Jag packade ner saker i kartonger som jag ska ha kvar och så slängde vi resten. Vi lyckade slänga nästan två fulla sopsäckar! Men det känns bra att det är färdigt iallafall. Efter det rensade jag ur min garderob som jag har där. Slängde fem påsar med kläder och tre påsar med skräp. Dessutom hittade jag lite kläder som jag tog med mig hem. När jag var klar med allt tog jag en sväng på stan med Emma. Hon shoppade loss men jag hade inte så mycket pengar kvar och gick mest och gnällde över hur ont i fötterna jag hade :P

Nu har vi precis handlat och ska snart fixa maten, blir kyckling, ris och currysås ;)

Försäkring!

Nu har ja precis försäkrat mig och lillen i magen :P Känns bra! Sen sist har jag inte gjort ett smack.. Tog en sväng med bilen för en stund sedan enbart för att jag höll på att bli galen. Det var trevligt. Snart kommer min baby hem och då ska vi iväg :) Hejdå sålänge!

Hoho Jaja

Tisdagen var trevlig! Haha! Jag åkte hem till Camilla vid 10.00 ungefär och drack lite kaffe och pussade på min lilla kusin Alexander :) Sen begav vi oss mot Rusta :) Efter det blev det ÖB, babyproffsen och Tuna park :) Jag skjutsade hem dem vid 13.00 och sen åkte jag till mor och far och åt korv :) Fixade lite musik till mammas Ipod som jag lånade av henne och sen skjutsade jag pappa till Motorcentralen. 15.30 hade jag tid hos distriktssköterskan i Nyfors och där kollade jag mina öron (som vanligt). Jag hade hörselgångsinflammation (även det som vanligt) och fick örondroppar utskrivna. Jag åkte hem och jag och baby myste bara på kvällen :)

Igår vaknade jag strax efter nio och då åt jag lite frukost som bestod av två rostade mackor med ost. Efter det spydde jag :S Har inte spytt en enda gång under graviditeten och jag mådde inte ett dugg illa igår heller men spyan ville upp ändå. Knepigt.. men det är väl inte meningen att man ska förstå allt som händer heller ;) Började jobba 12.00 och kom hem ca 21.45. Då tog jag mig en dusch och kröp ner i sängen hos min älskling.

Idag har jag inte gjort så mycket förrutom att äta frukost, duscha och alla de vanliga sakerna jag gör om morgnarna :) Ska kanske simma med Emma på eftermiddagen :) Innan det har jag ingen koll på vad som händer, den som väntar får se.. Eller hur man nu brukar säga :) Nu ska jag dra igång lite bra musik och göra någonting :P Adjö!

Dålig uppdatering!!

Hallå! I fredags var jag och mamma och bytte vinterdäck på bilen :) När det var klart så åkte vi och kollade luften i däcken och sedan åkte vi hem. När baby kom hem åkte vi och handlade lite mys inför kvällen.

I lördags jobbade jag 7-15. När jag hade slutat så åkte jag hem och jag och baby köpte mat från Subway, DET VAR GOTT!! På kvällen hände det ingenting och vi somnade ganska skapligt.

Igår vaknade vi vid 07.30. Åt frukost och sen började jag fixa mig. Jobbade sen 12-21.30. När jag kom hem sov baby och jag åt lite yoghurt med müssli och sen somnade jag också.

Imorse vaknade jag 09.30 av att mormor ringde. Hon frågade om jag ville skjutsa dem till Coop Forum för hon skulle byta en rakapparat som hade gått sönder. Jag hämtade dem vid 10.30 så då åkte vi. Bytte apparaten och jag passade på att köpa mandariner och mackor :) Nu har jag precis sovit en stund (2 timmar) :P Haha! Har ävin hunnit trycka i mig 2 mandariner och snart ska jag till jobbcoachen. Hejdå

Vecka 12

Du
Moderkakan är nu färdigutvecklad. Yrsel och huvudvärk är normalt och beror troligen på den ökade blodmängden hos den gravida. Illamåendet ger ofta med sig vid denna tidpunkt. Många kommer att må bättre och vara mindre trötta i vecka 12.

Urineringen normaliseras också. Täta nattliga toabesök reduceras för en tid.

Graviditetshormonerna får tjocktarmen att arbeta långsammare, var därför noga med en fiberrik kost så att du inte får förstoppning. Här hittar du flera råd mot hård mage.

Din livmoder har nu vuxit ovanför blygdbenet. 

Barnet
Musklerna fortsätter att växa så att fostret gör allt större och kraftigare rörelser. Hjärna och muskler koordineras. Fostret kan redan nu öppna och stänga sina händer och suga på tummen. Tår och fingrar får naglar. Fostret växer flera millimeter varje dag. Huvudet är stort i förhållande till resten av kroppen. Det börjar produceras mer fostervatten, då barnets njurar börjar producera och utsöndra urin.


En dålig dag

Ställde klockan på 08.10 imorse men jag somnade om till 08.35 ungefär. Ringde mor och hon var vaken så vi bestämde att jag skulle komma och hämta henne när jag var färdig. Vid 09.20 hämtade jag henne och vi åkte till Willys och handlade lite. Jag had eju redan handlat så jag köpte inte så mycket. När vi var klara åkte vi runt halva stan och kollade på soffor till hennes nya lägenhet. Hittade lite fint men hon hade inga mått så det fick vara för den här gången. När vi var klara gick vi till Bamboo City och åt lunch men jag fick inte i mig så mycket, hade en galen huvudvärk och mådde illa så jag åkte hem och la mig. Sov till 16.00 ungefär och sen kom baby hem. Har inte gjort så mycket, väntar mest på att illamåendet ska gå över.

Bilåkande.. som vanligt

Idag åkte jag och Cattis till rusta, jag tänkte köpa flyttkartonger men de var så dyra så jag får väl norpa av någon :) Vi åkte och hämtade Sarah vid tågstationen och sen begav vi oss mot Cattis mammas jobb i Fröslunda där Cattis tog ut pengar. Sen skulle hon ha hårfärg på hemköp så vi begav oss dit :) Efter det åkte vi och åt på Max sen åkte vi hem till mig och hämtade Cattis strumpor som har legat här i en evighet :) Slutligen skjutsade jag hem flickorna och jag åkte hem och diskade :) Det var min meningsfulla dag.. Vet inte vad jag ska göra nu men jag längtar iallafall till älskling kommer hem från jobbet :D

Åktur med mormor

Igår när jag hade ätit min köttgryta åkte jag och hämtade Sarah och Cattis :) Vi åkte till McDonalds och drack milkshake. Efter det åkte vi runt och följde efter bilar, det var trevligt :)

Idag hade jag ställt klockan på 08.00. Gick upp och åt frukost och kollade efter lite julklappar på internet, det börjar ju bli dags snart :) Sen tog jag mig en dusch och fixade mig lite och efter det åkte jag till mor och far och hämtade Ingeborg. Sen hämtade jag mormor och vi åkte ut till hennes barndomshem i Ärla. Vi fick fika av de som bodde där nu och vi pratade en hel del. Vid 12.00 åkte vi därifrån och då åkte vi till Röda Korsets loppis :P Mormor ville kolla lite :) Har nyligen skjutsat hem henne och nu håller jag på och kokar makaroner och tänkte göra lite fiskbullar till lunch. Det är ju sååååå gott och det var evigheter sen jag åt det :D Ska kanske ta mig en sväng till ÖB efter maten men vi får se. Nu ska jag värma fiskbullarna :)

Kusinbus

Idag har jag varit och handlat lite på willys :) Tog väl minst en halvtimma att ens hitta dit men tillslut så kom jag fram ;) Blev storhandling och sen åkte jag hem med all mat. När jag var klar med det åkte jag till posten och hämtade mitt körkort som hade kommit. Efter det åkte jag till bilskolan för att kolla så jag hade betalt allt och det hade jag :) Tog en sväng till Camilla och mina små kusiner Tindra och Alexander :) Fikade lite och lekte med Tindra. Vet inte riktigt vad vi lekte men söt är hon iallafall ;) Satt och myste lite med Alexander också :) Nu har jag precis kommit hem och jag håller på med en köttgryta :) Tänkte passa på att diska lite nu när köttet steks :) Hejdå

Vecka 11

Du
Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar.

Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Barnet
Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.

Fars dag

Igår hände det inget speciellt. Vi var hos Ks farmor och farfar och hjälpte dem med att handla :) Fick en blomma av dem ;) Tackar tackar!! Vi åkte hem och hade mys bara. Vid 18.00 begav jag mig till Hållsta och hämtade mammas och pappas kompisar som skulle till mor och far och äta :) Efter det åkte jag hem och hämtade K och J och vi åkte och handlade mat :) Somnade tidigt..

Idag vaknade jag vid 08.00. Har diskat på morgonen för det fanns en hel del disk.. Men nu är det rent :D Har ätit lite frukost precis och när baby är klar med hårklippningen så ska jag ta mig en dusch ;) Ska åka och fira pappa lite och sen bär det av till morfar och farfar :) Hejdå

Finnar i ögonbrynet..

..Är precis vad jag har.. Och två stycken dessutom, hur stora är oddsen? Menmen, jag kommer nog absolut inte avlida för den sakens skull. Idag då? Inte en aning. Ska kanske köra tre fina flickor till en fest men vi får se hur saken blir, går nog dock inte själv på festen. Jag och älskling ska nog till RAW idag och kolla när hans gamla band spelar, det blir såklart nyktert för min del men det kan vara kul att se lite folk nu när magen inte syns ännu :) Vet inte vad som händer mer, har precis slängt i lite tvätt i maskinen så det blir nog att pyssla med det idag. Självklart ska jag åka lite bil också så hojta till om ni behöver skjuts någonstans.. Låt det inte bli en vana bara ;D Haha! Nej nu ska jag dricka upp min nyponsoppa och filosofera på livet :) Hejdå

Bilåkande i snön

Idag jobbade jag 7-11. Meningslös tid men vad gör man inte för pengar? ;) När jag slutade tog jag en sväng till mormor och sa hej. Pratade en stund och sedan åkte jag vidare till farmor och farfar :) Haha, fikade med dem och pratade en stund. När jag var klar där så kände jag för att åka till Hållsta och se hur läget var där. Det var som vanligt väldigt dött och jag var inte förvånad över att ingenting nytt hade hänt ;) Jag ringde till Milla och frågade om hon var hemma men eftersom hon jobbade så blev det ingenting av där inte. Då kom jag på att jag kunde åka och hälsa på våra gamla grannar Vivan och Lars-Olof. Mysiga människor det där. Satt där och pratade lite. När jag åkte därifrån fick det vara nog med besök för stunden eftersom jag var hungrig. Åkte då hem och värmde på min pizza som fanns kvar efter igår. Tänkte också ringa tele2 och fråga dem angåenge tv kanalerna när vi flyttar men efter en halvtimmas köande i telefonen gav jag upp och la på. Testar imorgonbitti istället, det brukar inte vara lite många som ringer på morgonen. Har även hunnit fixa till mitt CV som jobbcoachen ville ha det och nu har jag skickat det till honom så vi får se om det är bra nu. Sitter här och väntar på att min baby ska komma hem vilket han borde göra snart. När han har duschat och fixat sig så ska vi nog åka och byta till vinterdäck på hans bil och sedan blir det att hälsa på hans farmor och farfar eftersom farmodern (stavas det så?) Fyller 81 år idag. Man får gratulera!

Oj nu har det blivit ett långt inlägg :) Godkväll och godnatt på folket om jag inte skriver något mer idag.

Körkort!!

Fixade körkortet igår :D Nu ska jag fara till arbetet :)

Ny vecka!

Idag har det inte hänt sådär jättemassor.. Har spelat super mario en stund på förmiddagen ;) Klockan 13.00 träffade jag min jobbcoach vid munktellarenan. Vi gick igenom mitt CV så det blir kanske att ändra lite på det ikväll :) Jag gick förbi bilskolan och kollade hur mycket jag skulle betala in och vem sitter där om inte lilla Cathrin! :) Vi bestämde oss för att gå och äta på spicy hot ;) mmmmm!!!!!!!!!! Nu sitter jag hos mor och far och väntar på att Emma ska ringa, vi ska nämligen ta oss en simtur ;)

Vecka 10

Du
Livmodern är av en apelsins storlek och fortfarande dold i bäckenet. Vanligtvis är det dags att börja använda en bra stödjande BH. Hittar du en som passar riktigt bra och den dessutom går att justera i omfånget kanske du kan klara dig med den under hela graviditeten.

Kanske märker du att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Det beror på graviditetshormonerna, och humöret kan försämras ytterligare på grund av naturlig oro över graviditet och stundande moderskap.

Barnet
Moderkakan börjar producera progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan klar för att överta gulkroppens funktion. Barnet är åtta veckor gammalt och 31-42mm långt från huvud till stjärt. Ditt barn är nu inte ett embryo längre utan ett foster. Huvudet ser fortfarande för stort ut för kroppen, ögon och näsa ör tydligt urskiljbara. Tjugo pyttesmå tandanlag bildas nu i tandköttet. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De flesta lederna har bildats, nervsystemet fungerar och många inre organ fungerar. Lungorna fortsätter att utvecklas, och i bukhålan växer inälvor och mage till sig. Njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre delen av bukhålan. Hjärtat är i princip helt färdigbildat.

Hej och goddag!

Idag svider det i mitt ansikte, och i mina ögon.. Vet icke varför men jag får väl leva med det helt enkelt. Vi ska iväg om en stund och köpa nytt oljefilter och olja till mammas bil som har havererat (stavning?). Sen ska vi på barnkalas :P Ks systers son fyller 3 år tror jag så vi ska dit och fika. Sen ska vi laga bilen och efter vet jag inte vad som händer. Igår skulle jag och baby åka till ica maxi och köpa lite kvällsgott men det slutade med storhandling som gick på 1470 kronor!! Haha så nu har vi mat för halva sverige iallafall ;) Men det är sånt som behövs.

Vi har också sovit hos mamma och pappa i några nätter nu när de är borta men nu är vi hemma igen :) Nu ska vi åka, ha en bra dag sötnosar!


RSS 2.0